توضیح: آیین نامه صدور جواز وکالت اتفافی به منظور تنظیم امور مربوط به صدور جواز وکالت اتفاقی و شرایط درخواست آن در تاریخ 3 خرداد 1378 از سوی رئیس قوه قضاییه تصویب شد.
یک سال بعد از اجرای آن در تاریخ 5 خرداد 1387 به موجب « اصلاح موادی از آیین نامه جواز وکالت اتفاقی مصوب 5 مراد 1387 رئیس قوه قضاییه» در برخی مواد آن اصلاحات صورت گرفت که در آیین نامه حاضر لحاظ گردید و مواد سابق نیز برای تحقیقات و پژوهش به صورت زیرنویس با خط بطلان روی آن آورده شد.
در سال 1380 آقای علیرضا دقیقی از آیین نامه فوق به علت آن که موجب مقید کردن وکالت از محاکم قضایی به وکلاء رسمی دادگستری و الزام به اخذ جواز وکالت اتفاقی از کانون وکلاء برای اقارب سبیی و نسبی وفق ماده 2 قانون وکالت مصوب 1315 می شود، آن را مخالف اصل 35 قانون اساسی، شرح مقدس اسلام و مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص انتخاب وکیل توسط اصحاب دعوی مصوب 7 بهمن 1370 دانست و به دیوان عدالت داری شکایت نمود که در نهایت به موجب رأی شماره 226 مورخ 7 مهر 1381 هیات عمومی دیوان عدالت اداری عدم مغایرت آن با قانون و احکام اسلامی اعلام گردید و لازم الاجراء می باشد.
آیین نامه صدور جواز وکالت اتفاقی (موقت) مصوب 3 خرداد 1378 رئیس قوه قضاییه با اصلاحات بعدی
شماره: 2114/78/1
تاریخ: 4/3/1378
حضرت حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای شوشتری
وزیر محترم دادگستری
ریاست محترم قوه قضاییه پس از ملاحظه آئین نامه صدور جواز وکالت اتفاقی موقت مرقوم فرمودند:
باسمه تعالی
با اصلاح جزئی دو مورد موافقت و تصویب می شود.
محمد یزدی 3/3/78
علیهذا، ضمن ابلاغ مراتب، تصویر اصلاح شده فرم که در محل های (سطر اول) بعد از کلمه اتفاقی کلمه (موقت) و بند «د» ماده دو بعد از کلمه دادگاه کلمات (مرجع قضائی) اضافه فرمودهاند نیز جهت ملاحظه به همراه ارسال می شود.
معاون اجرائی رئیس قوه قضائیه – محمد رضا عباسی فرد
آیین نامه صدور جواز وکالت اتفاقی (موقت)
در اجراي ماده ۲ قانون وكالت مصوب سال ۱۳۱۵ و به تجويز ماده ۲۲ لايحه استقلال كانون وكلای دادگستری مصوب ۱۳۳۳ و به منظور تنظيم امور مربوط به صدور جواز وكالت اتفاقي و شرايط درخواست آن، ضوابط زير تعيين و اعلام مي گردد :
ماده1- درخواست اخذ جواز وكالت اتفاقي بايد توسط شخص متقاضي بعمل آمده و در آن ضمن معرفي كامل خود و اعلام ميزان تحصيلات و تجربيات و ساير جهات و دلايل احتمالي موثر در قضيه ، مشخصات كامل و نشاني موكل يا موكلين مورد نظر و درجه قرابت آنان و نيز مشخصات موضوعي كه متقاضي قرار است طرح نموده و يا عهده دار دفاع از آن شود را اعلام و مدارك مورداستناد را پيوست كرده و پس از امضاي ذيل درخواست آن را در دفتر كانون وكلا ثبت نمايد .
ماده2- به همراه درخواست صدور جواز وكالت اتفاقي ، بايد فتوكپي مصدق مدارك زير نيز به كانون وكلا تسليم شود :
الف) فتوكپي شناسنامه و آخرين مدرك تحصيلي و دوقطعه عكس .
ب) فتوكپي شناسنامه موكل يا موكلين و مدارك مثبته قرابت وفق ماده ۲ قانون وكالت مصوب ۱۳۱۵ .
ج) اصل درخواست موكل به عنوان كانون وكلا ( به شرح فرم تهيه شده ) كه امضاي موكل توسطكانون و يا يكي از دفاتر اسناد رسمي گواهي شده باشد .
د) اخطاريه يا گواهي مرجع قضايي در مورد مشخصات پرونده و وقت رسيدگي آن نسبت به دعاوي طرح شده .
هـ) فتوكپي كارت پايان خدمت يا معافيت دائم براي متقاضياني كه مشمول خدمت نظام وظيفه مي باشند .
تبصره – مدارك فوق به هيچ صورتي قابل استرداد نيست .
ماده3- براي هر مورد وكالت اتفاقي بايد درخواست جداگانه با ضمائم كامل تهيه و تسليم شودو اين قاعده در مورد پرونده هايي كه از دو يا چند دعوي مرتبط تشكيل شده باشد نيز رعايت خواهدشد مگر اينكه به تشخيص كانون وكلا ، تكرار اصل تقاضا يا مدارك و مستندات و اطلاعات ضروري نباشد .
ماده 4- كانون مي تواند از متقاضيان جواز وكالت اتفاقي پس از احراز شرايط ، اختباري به منظور بررسي توان عملي و تجربي دفاع از دعوي اعلام شده بعمل آورد و صدور جواز وكالت منوط به موفقيت متقاضي در اختبار به تشخيص كانون وكلاست .
ماده5 (اصلاحی 1387/5/5)ـ براي صدور جواز وكالت اتفاقي يا تمديد آن، مبلغ ده هزار ريال كه در فراز (هـ) بند (10) ماده3 قانون وصول برخي از درآمدهاي دولت و مصرف آن در موارد معين مصوب28/12/1373 مجلس شوراي اسلامي مقرر گرديده است تمبر الصاق و ابطال ميگردد.
زیرنویس:ماده5 مصوب 1378/3/3- تشكيل پرونده جهت بررسي درخواست متقاضي اخذ جواز وكالت اتفاقي ، منوط به واريز مبلغي است كه توسط كانون وكلا درهر سال تعيين و اعلام خواهد شد .
تبصره – مبلغ مذكور به هيچ صورتي مسترد نخواهد شد .
ماده6 (اصلاحی 1387/5/5)ـ ـ اين آييننامه در 6 ماده و 2 تبصره به تصويب رسيد.
زیرنویس:ماده6 مصوب 1378/3/3– هيات مديره كانون براي صدور جواز وكالت اتفاقي ، هر سال مبلغي را تعيين و اعلام خواهد نمود.
ماده 7 این ماده به موجب اصلاح موادي از آييننامه جواز وكالت اتفاقي مصوب 1387/5/5 رئیس قوه قضاییه حذف گردید.
زیرنویس:ماده7 مصوب 1378/3/3– اين آيين نامه در ۷ ماده و ۲ تبصره تدوين و به تصويب رسيد .
منبع: وکیل مرادی؛ پایگاه آموزش حقوق کاربردی، خدمات مشاوره و وکالت
آخرین بروزرسانی: ژوئن 16th, 2020 ساعت: 10:01 ق.ظ
دیدگاهتان را بنویسید