مقالات حقوقی

راهکارهای حقوقی مفقودی قولنامه و مبایع نامه

نحوه حل مشکل مفقودی قولنامه و مبایع نامه زمین، خانه، خودرو، موتورسیکلت

برای پاسخ به این پرسش که در صورت مفقودی قولنامه و مبایع نامه، طرفین معامله چه اقدامی می توانند انجام دهند، نیاز است تا ضمن مرور گذار به نحوه تنظیم قولنامه و مبایع نامه بدان پاسخ داده شود. به جهت شایع بودن مفقودی قولنامه، در پست حاضر از واژه قولنامه استفاده می شود لکن آنچه نسبت به آن بیان می شود، در خصوص مبایع نامه نیز صادق است.

قولنامه خرید و فروش ملک اعم از خانه و زمین یا وسیله نقلیه شامل خودرو، موتور سیکلت، دوچرخه و غیره، ممکن است به یکی از طرق زیر تنظیم شود که به اقتضای هر یک کیفیت اقدام برای حل مشکل مفقودی آن متفاوت خواهد بود.

اول- تنظیم قولنامه در بنگاه

در صورتی که قولنامه در یکی از بنگاه‌های املاک و خودرو تنظیم شده باشد، شخص متقاضی می تواند به یکی از شیوه های زیر نسبت به تهیه نسخه جایگزین قولنامه مفقودی اقدام کند:

1- اگر قولنامه دارای کد رهگیری باشد می توان درخواست پرینت دوباره قرارداد را از طریق سامانه ثبت معاملات و املاک کشور معروف به سامانه املاک نمود. ممکن است این امر نیازمند پرداخت هزینه ای به حساب اتحادیه مربوطه باشد که متقاضی باید بپردازد.

در ارتباط با کد رهگیری این نکته ضروری است که، هر چند به موجب رأی وحدت رویه شماره ۱۲۱۸ مورخ ۱۳۹۳/۷/۱۴ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری ناظر به ابطال بخشنامه شماره ۱۱۸۳۹ـ ۷/۲/۱۳۸۸ سازمان امور مالیاتی کشور مبنی بر الزام به اخذ کد رهگیری برای دریافت مفاصا حساب مالیاتی؛ اخذ کد رهگیری برای طرفین معامله اختیاری شد، لکن با توجه به وجود هزینه درخواست آن؛ طرفین و مسئولین بنگاه‌ها ترجیح می دهند از آن صرف نظر نمایند مضافاً به این که برای ینگاه‌ها بار مالیاتی نیز دارد.

2- از بنگاه خواسته شود تا با اخذ رسید، نسخه موجود نزد خود را به متقاضی تحویل و خود نسخه کپی را بردارد.

3- در صورتی که از قبل نسخه کپی از قولنامه مفقودی در اختیار متقاضی باشد، می توان آن را به بنگاه ارائه تا ممهور به مهر نماید.

4- با تهیه تصویری از نسخه قولنامه ای که نزد طرف دیگر قرارداد است، هر دو را به یکی از دفاتر اسناد رسمی یا دفاتر کل دادگاهها یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه تا نسخه کپی را تصدیق نماید.

دوم- تنظیم دستی قولنامه

در صورتی که طرفین معامله در برگ عادی مبادرت به تنظیم قولنامه نموده باشند، شخص متقاضی می تواند با تهیه تصویری از نسخه قولنامه که نزد طرف دیگر قرارداد است، آن ها را به یکی از دفاتر اسناد رسمی یا دفاتر کل دادگاه‌ها یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه تا نسبت به تصدیق نسخه کپی اقدام نمایند.

معایب تنظیم مجدد قولنامه

برخی تنظیم مجدد قولنامه به یکی از تاریخ های روز قولنامه یا روز جاری را پیشنهادی می دهند که به نظر ما تنظیم قولنامه به هر یک از این دو تاریخ با اشکالات زیر مواجهه است:

الف- تنظیم قولنامه به تاریخ روز

1- اگر ملک موضوع معامله از املاک مشاعی باشد که شریکی بدون اجازه شریک دیگر فروخته و قرارداد جدید به تاریخ روز تنظیم شود، با توجه به ماده 808 قانون مدنی ممکن است شریک دیگر مبادرت به اعمال حق شفعه نماید. در این صورت، خریدار سابق مالکیت خود را از دست می دهد. زیان خریدار زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که ارزش ملک تفاوت قیمتی فاحشی یافته باشد مانند آنچه که از بهمن سال 1396 تا کنون رخ داده است.

2- اگر ملک در فاصله زمانی تنظیم قولنامه سابق و جدید مشمول طرح تملک اراضی از سوی شهری یا دیگر مراجع دولتی شده باشد، این امر سبب کاهش ارزش ملک شده و  ممکن است موجب بروز اختلافات حقوقی میان طرفین در این خصوص شود، چرا که در واقع امر، کاهش فوق در زمان مالکیت خریدار صورت گرفت ولی حسب قولنامه در زمان مالکیت فروشنده. این امر زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که بخش اعظمی از ملک مشمول طرح شده باشد در نتیجه ارزش ملک با کاهش شدید بها مواجهه شود.

3- با عنایت به ماده 1305 قانون مدنی، تاریخ تنظیم قرارداد دارای آثار حقوقی مهمی است که در پاره ای موارد ممکن است به حقوق اشخاص ثالث زیان وارد کند.

فرض کنید، ملک موضوع قولنامه مفقودی، بابت محکوم‌به ای حکمی که محکوم علیه آن خریدار به موجب قولنامه است، از سوی اجرای احکام مدنی توقیف شده باشد. تنظیم قولنامه مقدم مؤید عدم مالکیت وی در زمان توقیف خواهد بود که مستمکی برای اعمال مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی است یا فرض کنید شریکی بدون اجازه شریک دیگر، مبادرت به فروش سهم خود از مال غیرمنقول قابل تقسیمی نماید. در این صورت شریک دیگر به موجب ماده 808 قانون مدنی دارای حق شفعه خواهد شد. اگر این شریک بعد از اطلاع از تنظیم قولنامه مفقودی به فوریت نسبت به اعمال حق اقدام ننموده باشد و به استناد ماده 821 قانون مزبور حق وی از بین رفته باشد، در بعد از قولنامه جدید این حق برای وی ایجاد که می تواند اعمال نماید و ملک را تملک نماید، امری که موجب بروز مشکلاتی برای خریدار قولنامه جدید خواهد شد.

ب- تنظیم به تاریخ قولنامه

1- اگر در تاریخ امروز قولنامه ای به زمان قبل تنظیم شود، ممکن است، سند تنظیمی با جمع شرایطی جعل قرارداد به تاریخ مقدم محسوب شود.

2- اگر یک یا هر دو شاهد و یا یکی از طرفین قولنامه فوت شده باشند، تنظیم قولنامه به تاریخ قبل غیرممکن خواهد شد.

3- با توجه به ماده 1305 قانون مدنی، تاریخ تنظیم قرارداد دارای آثار حقوقی مهم است که در برخی موارد ممکن است مغایر حقوق اشخاص ثالث باشد.

نکته پایانی

اقامه دعوای مفقودی در شورای حل اختلاف و اخذ گواهی از این مرجع، جایگزین قولنامه مفقودی نبوده و تنها مؤید آن است که از تاریخ صدور حکم شورا هر گونه سوءاستفاده احتمالی از آن، بدون هماهنگی طرفین معامله صورت گرفته است./23:30 دقیقه، دوشنبه 16 تیر 1399

منبع: وکیل مرادی؛ پایگاه آموزش حقوق کاربردی، خدمات مشاوره و وکالت

4.4/5 – (75 امتیاز)

دیدگاهها

56 پاسخ به “راهکارهای حقوقی مفقودی قولنامه و مبایع نامه”

  1. مریم نوروزی نیم‌رخ
    مریم نوروزی

    من خونه ام رو در سال ۹۹ قولنامه ای خریدم و مدارکش رو ازم دزدیدن.
    قولنامه ۴ برگی واحدم رو از بنگاهی که خریداری کردم دریافت کردم اما میگن بدون مدارک قبلی نمیتونم بفروشم.
    میشه کمکم کنید

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      سلام
      آیا نسبت به سرقت اسناد شکایتی کیفری مطرح کردید یا خیر؟

  2. محمد متحد نیم‌رخ
    محمد متحد

    با سلام
    مبایعه نامه بنگاهی من نزد برادرم بوده میگه گم شده.
    بنگاه مربوطه هم منحل شده.
    کد پیگیری هم نبوده سال ۸۱ برای دریافت پرینت
    راهنمایی فرمائید.
    تشکر

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      سلام
      با توجه به این که نوع راهنمایی به شما بستگی به اقدام حقوقی آتی شما دارد، آن را ذکر کنید تا راهنمایی شوید.

    2. احمد ایرانی نیم‌رخ
      احمد ایرانی

      آقا محمد چیشد داداش قضیه پرونده
      ما هم همین مشکل رو داریم قولنامه گم شده

  3. حسن نیم‌رخ
    حسن

    سلام . خیلی عالی و کامل بود

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود و سپاس از شما

  4. بیرام نیم‌رخ
    بیرام

    برای توضیحات کامل سپاسگزاریم

  5. مهدی نیم‌رخ
    مهدی

    درود جناب استاد بزرگوار
    بنده قصد خرید ملکی بصورتی قولنامه ای از همسایمون رو داشتم که روز معامله مشخص شد ایشان ریشه قولنامه هارو گم کردند و فقط اصل قولنامه آخری که خودشون خریدند رو دارند.
    آیا امکان معامله و خرید و فروش این ملک هست یا اول ایشون باید به دادگاه و مراجع ذیصلاح جهت تاییدگم شدن مدارک و یا صدور گواهی مجدد باید مراجعه بفرمایند بعد.
    در این چند سال (۱۱سال) هم تا کنون با مستاجر های متعددی که داشتند معارضی ندارند.

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      با سلام
      مرجع قضایی بابت مفقودی قولنامه گواهی صادر نمیکنه.
      صرف این که مالک فعلی با قرارداد اخیر موفق به تنظیم قرارداد اجاره با مستأجرین شده، موجب اثبات رابطه حقوقی ایشان با ایادی قبلی نیست
      امکان معامله شما با ایشان وجود داره ولی در هنگام معاملات بعدی شما با خریداران آتی و نیز دعوای الزام به تنظیم سند و یا درخواست اخذ سند از اداره ثبت با مشکلاتی مواجهه خواهید شد.

  6. پریا خرسند نیم‌رخ
    پریا خرسند

    سلام آقای مرادی گرامی
    مطالب زیادی در خصوص گم شدن قولنامه در اینترنت وجود دارد ولی هیچکدام به کاملی شما نیست.
    بابت مقاله تان بینهایت ممنونم
    نیاز من که رفع شد، انشاء الله برای خوانندگان نیز چنین باشد.
    همیشه پیروز باشید

    1. رامین خردمندی نیم‌رخ
      رامین خردمندی

      سلام
      خواستم از مقاله مفید شما و نیز پاسخگویی به کاربران تشکر کنم
      موفق باشید.

      1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
        علیرضا مرادی

        درود و تشکر از شما

      2. مرتضی مقصودی نیم‌رخ
        مرتضی مقصودی

        سلام و خدا قوت
        مقاله مفید و بسیار کاربردی بود.
        از شما تشکر میکنم خواهش میکنم مقاله ای در مورد مبایعه نامه های شفاهی که در گذشته انجام شده و بعد از چند سال طرفین اقدام به نوشتن قرارداد میکنم توضیح دهید .

        1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
          علیرضا مرادی

          درود
          موجب خرسندی است که مطلب مفید واقع شد.
          در ارتباط با مبایع نامه های شفاهی بیان کنید کدام بخش از این قرارداها مد نظر شماست و در صورتی که در عمل با مشکلات مواجه شدید آن را بیان کنید.

  7. رحمت نیایش نیم‌رخ
    رحمت نیایش

    آقای مرادی
    خدا وکیلی اگر کسی مقاله را بخواند و تشکر نکند، حق تان بگردنش می ماند.
    بینهایت بابت آن ممنونم.
    موفق باشید

  8. علی احدی نیم‌رخ
    علی احدی

    درود
    اگر در بنگاهی دو نسخه از سه نسخه ی مبایع نامه گم شود و نسخه آخری که مربوط به خود بنگاه باشد در دفتر باقی مانده باشد، بدون هیچ نوشته ای، چه اقداماتی باید انجام گردد؟؟؟

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      با سلام
      بیان کنید مبایع نامه در چند نسخه تنظیم شده است و مقصود از بدون هیچ نوشته چیست؟

  9. هدایت رسولی نیم‌رخ
    هدایت رسولی

    سلام و درود
    برادرم قولنامه ملک خود را گم کرده بود که من با مطالعه مطلب بسیار سلیس و روان و گویای، ایشان را راهنمایی کردم و مشکلش حل شد.
    بی نهایت ممنون

  10. صابر نیازی نیم‌رخ
    صابر نیازی

    سلام
    تنها می تونم بگم بابت پست فوق العاده کاربردی شما کمال تشکر را دارم.
    در پناه حق

  11. کباری نیم‌رخ
    کباری

    سلام
    قولنامه خانه ای را که فروختم بعد از دو سال گم کردم آیا مشکل برام پیش میاد؟ ؟
    لطفا راهنمایی کنید ممنون

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود
      اگر قولنامه به معنای ییع نامه باشد، اگر ملک موضوع آن معارضی نداشته باشد، قصد فروش آن را نداشته باشید و یا نخواهید از آن در نزد مرجعی استفاده نمایید، علی الاصول خیر.

  12. فرهاد نیم‌رخ
    فرهاد

    سلام خسته نباشید
    حدود سی سال پیش، مادر بزرگ همسرم، زمینی رو برای ساخت خانه و کشت و زرع ب مبلغی معلوم به پسرش ک پدر همسرم هست میفروشه، حدود سی سال از این فروشنامه گذشته.
    لازم ب ذکر است که قولنامه فروش، دستی بوده، و حدود ۸ نفر شاهد و مهر شورای روستا را داراست.
    بعد سی سال بعداز مرگ مادربزرگ و پدر همسرم، عمه همسرم ادعا ارث کرده و خانه و زمین اطرافش را میخواهد، در این بین اصل خریدنامه گمشده و ما فقط کپی انرا داریم.
    آیا میتوانیم خانه را نگه داریم یا نه؟
    میشه لطفا راهنمایی کنید، ممنونم میشم.

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود
      در سئوال نسبت به پرداخت مبلغ زمین به مادر بزرگ همسر و نیز وضعیت زمین بعد از انتقال به پدر همسر و این که آیا در آن کشت و زرغ و یا ساخت و سازی شده یا خیر، اشاره ای نشده است.
      با فرض این که مبلغ فوق پرداخت شده و بعد از انتقال خریدار در زمین کشت زرغ و یا ساخت ساز نموده و تصرف مالکانه داشته و دارد؛ گم شدن قولنامه خللی به مالکیت وی ایراد نمی کند.
      اگر آن 8 نفر و اعضای شورا در قید حیات باشند، بهتر است استشهادیه ای که متضمن تنظیم قولنامه برابر تصویر موجود باشد و ذکر مفقود شدن آن تهیه تا در صورت نیاز به طرح دعوی بتوان از هر دو اوراق و عنداللزوم شهادت شهود استشهادیه استفاده نمود.

  13. ناصر حسینی نیم‌رخ
    ناصر حسینی

    دورد
    مطلب بسیار بسیار کاربردی و بدرد بخوری تهیه و منتشر کردید.
    با آرزوی توفق شما

  14. عبدالامیر یاسری نیم‌رخ
    عبدالامیر یاسری

    سلام
    آیا راهی وجود دارد مبایعه نامه یا قولنامه امانت گذاشته شده را نزد شخصی ثابت کرد؟
    چه راهی دارد؟

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود
      به صورت کلی پاسخ سئوال با لحاظ دلایل «اقرار، سند کتبی، شهادت شهود، امارات و سوگند» مثبت است اما اعلام نظر نسبت به یک رابطه حقوقی خاص مانند سئوال شما نیاز به بررسی موردی دارد.

  15. مریم نجاتی نیم‌رخ
    مریم نجاتی

    سلام و ممنون
    چقدر این مطلب شما برای قولنامه ای که گم کرده بودیم بدرد ما خورد.
    خیلی خیلی ممنونم.

    1. کباری نیم‌رخ
      کباری

      سلام
      قولنامه خونه ای که فروختم را گم کردم، آیا بعدا مشکلات پیش میاد، لطفا راهنمایی کنید ممنون

      1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
        علیرضا مرادی

        با سلام
        علی الاصول خیر

  16. الهام بخشنده نیم‌رخ
    الهام بخشنده

    سلام جناب وکیل مرادی
    مقاله شما در مورد مفقودی قولنامه و مبایع نامه بی نظیر بود و خیلی از آن استفاده کردم.
    کامنت های کاربران نیز شان از مفید بودن آن دارد.
    همیشه پایدار باشید.

  17. مسعود نیم‌رخ
    مسعود

    سلام آقای مرادی که الحق دارای تجارب ارزشمندی در زمینه علم حقوق دارید.
    برادر من ۳۰ سال پیش ارثی را که از پدرمان مانده بود که زمین زراعی است، به دامادمان فروخته بود. اکنون بعد از فوت خریدار که ۲۰ سال از آن می گذرد و برادرم که می داند وراث خریدار قولنامه را مفقود کرده اند، ادعا می کند که زمین را نفروخته ام اگر مدرکی دارید رو کنید. آن ها نیز مدرک ندارند و ۱۱ ورثه هستند.
    لطفا راهنمایی بفرمایید برای ابنکه حقی از بین نرود چه باید بکنند.
    خیلی از شما ممنون هستم.

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود و سپاس از حسن نظر شما
      با توجه به این که در سئوال مشخص نیست که آیا ملک بعد از فروش تحویل خریدار شده یا خیر و آیا دارای سند رسمی می باشد یا عادی، پاسخ بنده همان است که به سئوال امیر بیان کردم.

  18. پریسا خردمند نیم‌رخ
    پریسا خردمند

    سلام آقای مرادی
    به جرأت می تونم بگم کامل ترین مقاله در خصوص مفقودی قولنامه و مبایع نامه بود که تاکنون در اینترنت منتشر شده است.
    پاسخ به پرسش های کاربران در بخش دیدگاه پست نیز نشان می دهد که دارای تجربیات علمی و عملی ارزشمندی می باشید.
    از این که دانش خودتان را بی منت در اختیار دیگران قرار می دهید، بی نهایت سپاسگزارم.
    انشاء الله که همیشه پایدار باشید.

  19. محدثه خسروی نیم‌رخ
    محدثه خسروی

    سلام جناب مرادی
    من دو برادر و یک خواهر دارم که از یک مادر دیگر هستند. پدرم مریض بودند و مدتی است که فوت کردند.
    در مدتی که مریض بودند، کلیدهای پدرم دست یکی از بردرانم بود. خواهر و برادرانم بعد از فوت پدرم گاوصندوق را باز کرده و تمامی مدارکی که داخلش بوده بدون این که به من نشان دهند برداشتند.
    مدتی قبل خودشان می گفتند که چند قولنامه خانه در فلان جا و فلان جا پیدا شده، حالا می گویند که قولنامه ها گم شده.
    از آنجایی که هر سه آنها با همدیگر هستند، می خواستم بدونم آیا می‌توانند با قولنامه کاری بکنند و یا خانه و زمینی را بدون حضور من و مادرم بفروشند؟؟!
    لطفاً منو راهنمایی کنید که باید چیکار کنم؟

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      با درود و تسلیت بابت فوت پدرتان
      با فرض این که هنوز املاک موضوع قولنامه ها به نام مرحوم پدرتان باشد، اصولاً برای فروش این املاک نیاز به ارائه دلایل اثبات فوت مالک نظیر گواهی حصر وراثت به بنگاه است.
      پیشنهاد می شود به منظور جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی نظیر جعل قولنامه انتقال اموال از پدر مرحوم به نام دیگران از جمله افراد ذکرشده، با قید فوریت از شورای حل اختلاف تقاضای «مهر و موم ترکه متوفی» و نیز «صدور گواهی حصر وراثت» را به صورت توأمان نمایید.
      بعد از اخذ گواهی فوق، دعوای تقسیم ترکه آن مرحوم را در دادگاه حقوقی آخرین محل اقامت متوفی اقامه نمایید.
      همچنین برای اطلاعات بیشتر در خصوص موضوعات پیش گفته، پرسش و پاسخ مطروحه در انجمن مشاوره حقوقی قضاوت آنلاین در تاپیک ها «تقاضای هم زمان تحریر ترکه و تقسیم آن» و نیز «همزمانی تحریر ترکه، مهر و موم ترکه و تقسیم ترکه» را مطالعه نمایید.

  20. اسماعیل نیم‌رخ
    اسماعیل

    با سلام
    بنده یک خانه را خریدم در حالی که در آن خونه مستأجر بود و اجاره نامه آن در بنگاه دیگه نوشته شده بود و من از بنگاه دیگر خریدم.
    الان آن مستأجر از خانه بیرون نمی شود میگه پول ندارم تا خونه بگیرم و…
    قولنامه شو هم گم کرده، می خوام بدونم الان کدام بنگاه مسئول است، آیا فروشنده یا اجاره دهنده، باید کجا مراجعه کنم؟
    در ضمن در صورت مفقود بودن قولنامه را اگر مبلغ قرض الحسنه را بدم، مشکل پیش نمیاد بعدا؟
    راهنمایی کنید خدا خیر تون بده.

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      با درود
      محل تنظیم قرارداد اجاره تأثیری در حقوق طرفین آن ندارد.
      شما ملک را با وجود داشتن مستأجر خریداری کردید و از آنجایی که قائم مقام مالک قبلی شدید، با داشتن نسخه ای از قرارداد اجاره ایشان می توانید نسبت به اعمال حقوق خود اقدام کنید و گم شدن نسخه قرارداد مستأجر تأثیری در آن ندارد. مضافاً این که نسخه ای از قولنامه در بنگاه تنظیم کننده نیز وجود دارد.
      برای استرداد مبلغ قرض الحسنه، با در دست داشتن نسخه قرارداد اجاره مالک قبلی و به اتفاق مستأجر به بنگاه تنظیم کننده مراجعه کرده و در ظهر هر دو نسخه قرارداد مربوط به بنگاه و مالک قبلی، گم شدن نسخه مربوط به مستأجر، اتمام قرارداد اجاره، تخلیه عین مستأجره، تحویل کلید آن به مالک و استرداد مبلغ قرض الحسنه به مستأجر را در قید کنید؛ سپس طرفین آن را امضاء و اثر انگشت نموده و مسئول بنگاه فوق نیز آن را امضاء و مهر نماید، به این کیفیت مشکلی ایجاد نخواهد شد.

  21. امیر نیم‌رخ
    امیر

    سلام و عرض ادب و خسته نباشید
    ما یه خونه داریم که از پدرمون به ارث رسیده و چهل ساله اینجا ساکن هستیم و اون زمان خونه قولنامه شده بوده ولی متاسفانه معلوم نیست قولنامه کجاس و اثری نیس ازش و میگن تو آتیش سوزی سوخته و الان ما هیچ مدرکی از قولنامه نداریم.
    بدونم باید چکار کنیم و چکار نکنیم.
    سپاسگذارم

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود
      در سئوال مشخص نیست که فروشنده و یا وارث آنان در قید حیات می باشند یا خیر.
      مع الوصف، در حدود توضیحات بیان شده، استشهادیه ای که حاوی مفاد قولنامه، سابقه تصرف مالکانه بلامنازعه پدر شما و بعد از فوت ایشان وارث وی و همچنین متضمن تلف قولنامه در اثر آتش سوزی باشد، تهیه تا در صورت بروز اختلاف و یا فروش مورد استفاده قرار گیرد.

      1. موسوی نیم‌رخ
        موسوی

        سلام جناب مرادی وقت بخیر
        من یک زمین را خریداری کرده بودم و الان قولنامش مفقود شده و نسبت به یکی از آشنایان بابت بدهی هایی که داشت‌ شک دارم که شاید برداشته باشه
        الان هم بابت فروش به قولنامه مورد نظر نیاز دارم امکانش هست راهنمایی بفرمایید چه کاری میتونم انجام بدم؟

        1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
          علیرضا مرادی

          با سلام
          بیان کنید قولنامه در کجا تنظیم شده و فروشنده آن در قید حیاتند یا خیر؟

  22. تونلی نیم‌رخ
    تونلی

    عاشق این وبسایت شدم من
    عالی هستید شما

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      با سلام و تشکر

  23. محمد حسن الهی نیم‌رخ
    محمد حسن الهی

    با سلام
    من در سال ۱۳۹۷ یک واحد آپارتمان قولنامه ای خریدم و در هنگام خرید از فروشنده که برادرم بود، تقاضای اصل مبایعه نامه های قبلی ملک را نکردم و ایشان فقط به من کپی معاملات انجام شده قبلی را دادند و من فکر کردم همان ها کافی است.
    در حال حاظر می خواهم خانه را بفروشم اما فروشنده و بنگاه مسکن تقاضای اصل مدارک به خرید و فروش ملک من را دارند و بنگاه می گوید بدون آنها هیچ کاری نمی توانم بکنم.
    حال صاحب املاکی که در آن تمام معاملات قبلی ملک انجام شده، فوت کرده و هیچ اثری از دفاتر آن تو اتحادیه هم نیست.
    من چه کار باید بکنم، فقط کپی نقل انتقالات را دارم و هر کدام از افراد خریدار و فروشنده نقل و انتقالات قبلی را هم نتوانستم با توجه به آدرس و تلفن ثبت شده پیدا کنم.
    اتحادیه هم هیچگونه کمکی نمیکنه و فقط میگه اصل نقل و انتقالات قبلی باید باشد وگرنه ملک شما مورد دار هست.
    صاحب املاک فوت شده، تمام مدارک قبلی ام کپی است و تنها آخرین مدرک اصل آن وجود دارد.
    میشه خواهشا من را راهنمایی کنید. الان خیلی گرفتارم و مشکل مالی دارم و ملک را هم نمی توانم بفروشم چکار باید بکنم؟
    با تشکر

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود
      درخواست فروشنده و مسئول بنگاه کاملاً صحیح و قابل دفاع است زیرا صرف کپی مدارک بدون این که تصدیق شده باشند، در صورت بروز اختلاف قابلیت استناد نداشته و در نتیجه فاقد اعتبار و ارزش حقوقی است.
      در صورتی که تلاش شما برای پیدایش ایادی قبلی به جایی نرسید، با مراجعه به وراث صاحب سند رسمی ملک، نسبت به شناسایی آنان و اخذ اصل مدارک مربوط به هر یک اقدام نمایید.

  24. علیرضا نیم‌رخ
    علیرضا

    سلام جناب
    خسته نباشید
    من یه منزل قولنامه ایی دارم که پدرم در آن ساکن هستند.
    من دو هفته پیش اومدم خونه رو به همون بنگاهی که خریدم بفروشم، بنگاه همسایه خودمان هست.
    قرارداد رو نوشتن و من امضا کردم. بعد ازظهر قرار شد مقداری از پول قرارداد رو بنگاه بزنه که ما با خانواده به مشکل خوردیم.
    نه بنگاه پولی واریز کرد، نه چیزی دریافت کردیم.
    منم گفتم فسخش کنید قرارداد رو.
    بعد دو هفته رفتم بنگاه، میگم قرارداد کجاس که فسخ کنیم، میگه پارش کردم، ریختم دور.
    تو قرارداد قرار بود نصف پول و بزنن نصف پولم دو ماه دیگه با مدارک بگیرن الان مشکلی پیش نمیاد برای من که؟
    من نه پولی گرفتم، نه رسید پولی و امضا کردم. قراردادم که دو ساعت بعد گفتیم فسخ بشه.

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود
      1- در سئوال مشخص نیست که آیا در بنگاه املاک خریدار را ملاقات نموده و قرارداد با حضور وی تنظیم و امضاء شده یا خیر؟
      در صورت منفی بودن پاسخ، مشاوره املاک حق پاره کردن مبایع نامه فاقد امضای خریدار را نداشته بلکه می بایست با حضور شما، روی تمامی نسخ با ذکر علت، عدم تنظیم قرارداد را ذکر و باطل می کرد و در صورت درخواست نسخه مربوط فروشنده آن را به شما آن را تقدیم می کرد. در این صورت دیگر بحث فسخ قرارداد موضوعاً منتفی است.
      در صورت مثبت بودن پاسخ، با توجه به تنظیم قرارداد و امضاء آن، قرارداد معتبر و لازم الاجراء است که عدم پرداخت ثمن از سوی خریدار خللی به اعتبار آن وارد نمی سازد.
      2- مشخص نیست که مقصود از فسخ، اعمال حق فسخ به موجب قرارداد است یا خیر؟
      در صورت داشتن حق فسخ مستند به قرارداد، باید این حق به موجب ابلاغ اظهارنامه اعمال شود تا بتوان در صورت اختلاف اجرای آن را به این طریق ثابت کرد.
      اگر مقصود از اعلام فسخ، اقاله آن باشد که باید این امر با تراضی طرف قرارداد صورت گیرد.
      در هر حال، صرف اعلام شفاهی فسخ از سوی شما به مسئول بنگاه کافی نیست.
      3- اعلام مسئول بنگاه در پاره کردن مبایع نامه، اقرار به اتلاف عمدی آن است که با جمع شرایطی به استناد ماده 682 قانون مجازات اسلامی تعزیرات قابل تعقیب کیفری است.
      4- پیشنهاد ابتدایی آن است که شرحی به رئیس اتحادیه مشاوران املاک نوشته و درخواست رسیدگی به موضوع، احضار مسئول بنگاه و مطالبه نسخه مبایع نامه فروشنده را نمایید.

  25. کیومرث مرشدی نیم‌رخ
    کیومرث مرشدی

    سلام جناب وکیل مرادی
    بدون شک منحصر به فردترین مقاله ای بود که در باره مفقودی قولنامه و مبایع نامه یا همان بیع نامه نوشته شد.
    در کل اینترنت که جستجوی کردم، چند خطی جزیی در مورد مفقودی به صورت سئوال و جواب مطالبی بود که در بعضی موارد با هم تعارض هم داشتند، اما در این مقاله که نوشته شده، به تمام جزئیات اشاره گردید.
    با آرزوی موفقیت برای شما و انتشار مقالات بیشتر

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      با درود و تشکر از حسن نظر شما
      تلاشم بر آن است که مطالب کاربردی و مفیدی را نوشته و منتشر کنم.
      مانا باشید.

  26. حسین نیم‌رخ
    حسین

    سلام وقتتون بخیر
    منزل پدری به صورت قولنامه ای خریداری شده و سند شیش دانگ گرفته نشده است .
    در حال حاضر پدر بنده فوت نموده و قولنامه اصلی را داریم.
    اما قولنامه های پشت به پشت و یا قولنامه های قبلی که برای گرفتن سند شیش دانگ لازم است، مفقود شده
    برای گرفتن سند شیش دانگ باید چه کاری انجام دهیم.
    ممنون میشم راهنمایی کنید.

    1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
      علیرضا مرادی

      درود
      با استناد به قولنامه اصلی و گواهی های فوت و انحصار وراثت پدر، سابقه تصرف مالکانه آن مرحوم و ورثه ایشان، شهادت شهود امر و « بند الف ماده 1 قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی مصوب 20 آذر 1390 مجلس شورای اسلامی» و با تقدیم درخواست کتبی خطاب به «هیأت حل اختلاف ثبت محل وقوع ملک» تقاضای بررسی تقاضای صدور سند مالکیت منزل نمایید.
      با درخواست فوق تشریفات قانونی رسیدگی آغاز شده و در نهایت هیأت با «احراز تصرفات مالکانه و بلامنازع ملک» مبادرت به صدور رأی می نماید که با قطعیت رأی و ارائه به اداره ثبت محل سند مالکیت به نام ورثه صادر می گردد.

  27. علی نیم‌رخ
    علی

    با سلام و خسته نباشید
    من یک واحد آپارتمان خریدم و در بنگاه قولنامه نوشتیم و کد رهگیری دریافت کردیم.
    دو ماه پیش قولنامه در خانه گم شد و برای دریافت به بنگاه رفتم که متوجه شدم به علت مشکلات خانوادگی قولنامه را همسرم برداشته و با بنگاه دست به یکی کردند که قولنامه یا کپی قولنامه را به من ندهند و همسرم ادعا می کند که خانه متعلق به او می باشد و فقط قولنامه به نام من است.
    سراغ فروشنده رفتم و ایشان هم قولنامه یا کپی را ندادند و گفتن من قولنامه را از بنگاه نگرفتم و هزار دروغ دیگر.
    به «سامانه ثبت معاملات» مراجعه کردم ولی کد رهگیری رو که وارد کردم، یه چیزایی می نویسه که انگار این کد نیست یا حذف شده یا اینجور چیزهایی.
    امکان داره که کد رهگیری رو حذف کرده باشن یا عوض کرده باشن؟
    به نظر شما من باید چکار کنم و به کجا مراجعه کنم، برای حل این مشکل؟

    1. وکیل مرادی نیم‌رخ
      وکیل مرادی

      با سلام
      اگر خریدار ملک موضوع قولنامه (بیع نامه) خودتان باشد، مالک ملک شما خواهید بود و صرف این که تصویر قولنامه در ید همسر شما باشد، مالکیتی برای وی ایجاد نمی کند.
      پیشنهاد می شود طی درخواست کتبی از «اتحادیه مشاوران املاک» شهر خود تقاضای رسیدگی به موضوع را نمایید.
      اتحادیه صاحب مشاور املاک را احضار تا نسخه قولنامه تنظیم شده در بنگاه را ارائه و با حضور شما موضوع را بررسی و اعلام نظر خواهند کرد.
      در نتیجه رسیدگی فوق صحت و سقم کد رهگیری و … مشخص خواهد شد.

      1. سعید نظری نیم‌رخ
        سعید نظری

        سلام جناب آقای مرادی وکیل محترم
        بنده طی مبایعه نامه ای یک واحد آپارتمان که سال ساخت آن 78 بوده را در سال ۹۷ خریداری کردم که در آن قید شده ساختمان فاقد پایان کار و سند است.
        متاسفانه به دلیل بی اطلاعی بنده نسبت به شرایط خرید آپارتمان قولنامه ای و اعتماد به املاکی، بنده قولنامه اول این واحد آپارتمان که از سازنده خریداری شده را ندارم و فقط قولنامه خودم و یکی قبل تر را که از سال ۷۸ هست در اختیار دارم.
        صاحب ملک و سازنده به مشکل مالی بر می خورند و سازنده چند واحد می فروشد و می رود.
        صاحب ملک سند نمی زند و اصلا خودش را نشان نمی دهد و دو واحد در ساختمان هم دارد.
        اکنون با توجه به اینکه بنده قولنامه اولیه را ندارم، چه کاری باید انجام بدهم؟
        امکان تنظیم سند برای خودم دارم؟
        با تشکر از وقت و راهنمایی شما بزرگوار

        1. علیرضا مرادی نیم‌رخ
          علیرضا مرادی

          درود
          برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی انتقال واحد آپارتمان، باید آن را علیه تمامی ایادی از مالک اولیه تا فروشنده به خود طرح شود که لازمه این امر در اختیار داشتن اسناد تنظیم شده میان هر یک از آنان است.
          بنابراین در صورت فقدان قولنامه تنظیمی میان سازنده و خریدار اول، این ارتباط برقرار نخواهد شد. مع الوصف، اگر بتوانید با ادله دیگر مانند شهادت شهود، اقرار خریدار اول و خریدار بعدی وجود عقد بیع را میان سازنده و خریدار اول و بعدی را ثابت کنید، امکان طرح دعوای مزبور وجود دارد.
          برای تعیین این که آیا واحدی که سازنده فروخته، مجاز به فروش آن بوده یا خیر، نیازمند بررسی قرارداد مشارکت در ساخت میان این شخص و مالک عرصه است.
          همچنین باید بررسی شود که آیا سازنده با استفاده از وکالت نامه اخذ شده از مالک نسبت به تنظیم سند واحدهای سهم خود از قرارداد مشارکت اقدام نموده یا خیر. در صورت اقدام باید دعوی الزام علیه این شخص اقامه شود نه مالک اصلی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *